Bodrum Akşamı Laiklikle Aydınlandı.
Bodrum’da son dönemin en hareketli ve dinamik buluşmalarından birisi gerçekleşti.

Bodrum’da son dönemin en hareketli ve dinamik buluşmalarından birisi gerçekleşti. Anadolu Kadın Hareketi Derneği (AKHD) ve Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı (TÜLOV) tarafından Hakan Aykan Kültür Ve Sanat Merkezi’nde, “Laik Devlet-Özgür Toplum” başlığı altında panel düzenlendi.
Moderatörlüğünü tarihçi Birsen Temir Saraç’ın yaptığı panelde Önay Alpago (Geçmiş dönem Devlet Bakanı), Miyase İlknur (Gazeteci) ve Necdet Saraç (Gazeteci) da konuşmacı olarak yer aldılar. Panel öncesi Milas Fen Lisesi son sınıf öğrencisi Ege Çıkın’ın keman dinletisi salonda büyük beğeni topladı. Ege’nin öğrenim durumu da müzik yaşamı denli başarılı. Girdiği sınavda ABD’de ki Temple Üniversitesi-Bilim Ve Teknoloji Bölümünü %100 burslu olarak kazanmış. TÜLOV’da, Ege’nin ABD’ye uçak biletinin ücretini karşılayacağını duyurdu. Kürsüdeki kadın ağırlığı, adeta salona da yansıdı. İzleyicilerin de ezici çoğunluğu kadınlardan oluşuyordu. Güzel Sanatlar Fakültesi’nden öğrenci izleyiciler de, etkinliğin bir başka dikkat çeken rengi oldu. Yine Birsen Temir saraç’ın akıcı moderatörlüğü izleyicilerin iki saati aşkın süren etkinliği pür dikkat izlemesinde oldukça etkili oldu.
“İnsanlara Kelepçe, Zeytinliklere Kepçe.”
Saygı duruşu ve İİstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, ilk panelist Önay Alpago konuşmasında; “Laiklik aklı kullanır. Aklın sustuğu yerde özgürlük söz konusu olamaz. Laiklik asla dinsizlik değildir. Tam tersine laiklik din ve vicdan özgürlüğünün, ibadetin güvencesidir. Laiklik, dini siyasete alet etmek isteyenlerin elinden kurtarır. Dini onların elinde oyuncak olmaktan kurtarır. Dine dayalı devlet modeli peşinde olanlar en çok laikliği yok etmek için uğraşmışlardır. 10 Nisan 1928 tarihinde devletin bütün dinlere eşit mesafede olmasını sağlamak gerekçesiyle, 1924 Anayasasında yer alan “Devletin dini İslamdır” ibaresi kaldırılmıştır. Bu çok ileri bir adımdı. Özgür toplum, özgür bireylerle mümkün. Ülkemizde bırakın özgür bireyler toplamı yaratmayı, bireyler eceliyle dahi ölemiyor. Ya yanarak, ya doğumhanede doğmadan yaşama veda ediyorlar. Yaşam hakkı yoksa toplumsal özgürlük de olmaz. Rantiyeci sistem insanlara kelepçe takar iken, zeytinliklere de kepçe gönderiyor” ifadelerine yer verdi.
İlknur: “Yeni Bir Gençlik Geliyor.”
Alpago’dan sonraki panelist Miyase İlknur ise Cumhuriyet’in kuruluş yıllarına dair rakamlarla bir sunum yaparak; “Laiklik demokrasinin en önemli ayağıdır. Cumhuriyetin ilk yılları zor süreçti. Savaştan çıkılmıştı. Halkın %8’i okur-yazardı. Eğitim oldukça önemsendi. Eğitim de; bilim, eşitlik ve ulusalcılık temel dayanaklar olarak kabul edildi. En büyük devrimlerden birisi, ‘Medeni kanun’ olmuştur. İkinci Dünya Savaşı sonrası girilen soğuk savaş dönemi büyük bir yıkımı da beraberinde getirdi. 1948 yılında CİA projesi olarak Komünizmle Mücadele Derneği ülkeye yapılan en büyük kötülüklerden oldu. 1980 darbesi sonrası o derneğin misyonunu Aydınlar Ocağı üstlendi. En umut veren gelişmelerden birisi ötekileştirmeyen yeni bir gençlik geliyor” görüşünü dile getirdi. Son ve tek erkek panelist Necdet Saraç da; “CHP değişirse, Türkiye değişir. Türkiye değişirse, bölge değişir. Yer yüzünün en geri kalmış kesimi 57 İslam ülkesinde yaşıyor. Bu 57 ülkeden Türkiye biraz daha modern ve ileride görünüyorsa bu da Cumhuriyet’in kazanımıdır. TÜLOV ülkemizde isminde ‘Laiklik’ ibaresi geçen tek örgütlenmedir. ‘Aman laikliği ön plana çıkarmayalım. Birilerini uçlaştırmayalım’ yaklaşımı yanlıştır. Şimdi tam da laikliği öne çıkarma zamanıdır. Son dönemin en umut veren taraflarından birisi de; üniversite öğrencilerinin sokağa çıkması, ülkeye ve adalete sahip çıkması olmuştur. Bu öğrencilerin %48’i herhangi bir partiye de üye değiller. İktidar eliyle devletin kurumsal kimliği çökmüştür. Kamusal alan parti hizmetine sokuldu. Ancak akıl almaz baskı ve dayatma toplumu da siyasallaştırdı ve birleştirdi” ifadelerini kullandı.
Panelde Coşkulu Final.
Panel bitiminde etkinliğe katılan dört konuğa da plaketler takdim edildi. İzleyiciler ve konuklar finalde birlikte sahneye çıkarak; İzmir Marşı’nı ve Bella Çav’ı çoşkuyla seslendirdiler. Yine etkinlik bitiminde katılımcılar, konuklarla birlikte bol miktarda selfie yapıp, hatıra fotoğrafları çekildiler. Aynı zamnda Yeditepe Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan panelist Önay Alpago, TÜLOV Bodrum Temsilcisi Mustafa Duru’ya kürsüden vakfa üye olma talebini iletti. Duru’da bundan büyük bir onur duyacaklarını ifade etti. Hakan Aykan Kültür Ve Sanat Merkezi’ndeki katılımcılardan mimar Nazan Yılmaz; “Sadece içeriği oldukça zengin bir panel izlemenin de ötesinde bir anlamda önemli bir ana da tanıklık etmiş olduk. Misafirlerimiz oldukça donanımlı ve birikimliydi. Bizimde böylesi buluşmaya çok ihtiyacımız varmış ki; iki saati aşan süre boyunca adeta sandalyelerimizde çakıldık, kaldık. Finaldeki coşku zaten her şeyi anlatıyor. Başta misafirlerimiz olmak üzere emeği geçen herkese içten teşekkürler” sözleriyle duygularını ifade etti.
haber : Ayhan Karahan


