Bodrum ; “Kıyılara Özgürlük” Diyor.
Ülke genelinde geçtiğimiz ay (Mayıs) başlarında kıyı işgallerine karşı biriken tepkinin ifadesi olarak spontan bir şekilde oluşan Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı (KIYIDA) büyük ilgi görmüş ve bunun sonucu olarak (Datça, Akyaka, Çanakkale...
Ülke genelinde geçtiğimiz ay (Mayıs) başlarında kıyı işgallerine karşı biriken tepkinin ifadesi olarak spontan bir şekilde oluşan Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı (KIYIDA) büyük ilgi görmüş ve bunun sonucu olarak (Datça, Akyaka, Çanakkale, Burgazada, Heybeliada, Burhaniye, Bodrum, Dalyan, Ayvalık, İznik, Fethiye, Güzelbahçe, Altınoluk, Dikili, Köyceğiz ve Van‘da) gerçekleştirilen eş zamanlı eylemler etki yaratmıştı.
Kıyı işgalleri sorunu ilk kez bu düzeyde ulusal gündeme taşınmış Çevre Ve Şehircilik Bakanı Özhaseki konuyla ilgili; “Kurala uyulmadığını görüyoruz. Biz bu yaz ‘Denizler Halkındır’ sloganıyla bir hareket başlatıyoruz. Sahil şeritlerini tarıyoruz. Denizler halkın projesiyle ne kadar kaçak varsa yıkılacak. Hatay’dan başlayarak Artvin’e kadar sahil şeridinde bir tarama yaptırıyorum. Ne kadar kaçaklık varsa, işgal varsa, vatandaşın denize erişimini engelleyecek varsa temizliğe başlıyoruz. Orada halkın denize rahat ulaşımını engelleyen ne varsa yok edeceğiz” demişti. Kıyı işgallerine karşı söz konusu hareketin ilk eylemi Mayıs ayı ortasında Gümüşlükte gerçekleştirilmiş ve oldukça etkili olmuştu. Gümüşlük Halk Plajı’da gerçekleştirilen eylem sonrası önemli işgal alanlarından olan Kumbahçe’de de geçtiğimiz hafta gerçekleşen eylemde yürümek isteyen işgal karşıtlarının kıyı işgalinden dolayı yürüyecek alan bulamaması ironik bir durum açığa çıkarmıştı. Kıısa süreç içerisinde büyük ilgi gören ve hareketin Bodrum ayağı kendisini; “Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi” olarak tanımladı. Harekete örgütlü siyasi partilerden, derneklerden, sivil toplum yapılanmalarının yanı sıra bağımsız vatandaşların da geniş katılımı ilgi çekmişti.Gündoğan Kıyılarına da Gün Doğacak mı?
Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi dünde (2-Haziran-Pazar) Gündoğan’da oldukça etkili bir eylem gerçekleştirilerek, kıyı işgallerine karşı mücadeledeki inadını ve kararlılığını ifade etmiş oldu. Gündoğan Halk Plajı’ndaki eyleme yaklaşık 300 kişi katıldı. Eyleme eğitimcilerin yoğun ilgisi dikkatlerden kaçmadı. Basın açıklaması ile başlayan etkinlikte platform adına bir çok konuşmacı görüş ifade etti. İlk konuşmayı gerçekleştiren emekli eğitimci Yusuf Uyan; “*Bu talanı durdurun kıyılar halkındır!!! 3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizin sahilleri yandaş sermaye gruplarına peşkeş çekiliyor. Vakıflar, şirketler, oteller işgal ettikleri kıyılarımızı rant alanına çeviriyorlar.
Anayasanın 3621 sayılı kanun 5. Maddesi, ‘Kıyılar devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı Sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir’ deniyor.
Yine 6.madde; ‘Herkesin eşit ve özgürce yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz. Kıyıların doğal yapısını değiştirecek boyutta kazı yapılamaz, dolgu yapılamaz, kum, çakıl alınamaz, dökülemez’ derken kimse bizden bu açık hak ihlaline sessiz kalmamızı beklemesin. Eylemliliğimiz son santimetrekare işgal sona erene değin sürecektir. Gündoğan kıyılarına da mutlaka gün doğacaktır” dedi.
Gündoğan’dan, Karşı Kıyıya Selam Var.
Eylemin katılımcılarından Nizamettin Demirci; “Burada kıyıları işgal edenler kadar, buna engel olması gereken ve görevlerini yerine getirmeyen kurumlar ve yetkililerde sorumludur. Türkiye yüzyılı diyorlar. Bu adeta eşkıyalık örneği olan, sahil gaspları ile mi bu yüzyıl yakalanacakmış? Bugün burada bir araya gelişimiz çok kıymetlidir. İşgalciler ve onlara yol verenler gördü ki; yaptıkları yanlarında kar kalmayacak. Adeta Gündoğan’dan yeni bir gün doğuyor. Hareketin ismi çok manidar; ‘Kıyılara Özgürlük.’ Kıyılar özgürleşmeden ne deniz ve gökyüzü mavi kalır. Ne de orman yeşil. Hayatın kendisi kararır. Hayatımızın renklerine yeniden kavuşabilmek için de, kıyılar özgürleşmelidir. Bugün Gündoğan’da bizlere bu desteği veren dayanışma gösteren herkese teşekkür diyoruz. Bizler de Bodrum Yarımadası’nın farklı bölgelerinde zincirleme olarak devam edecek bu süreçte onları yalnız bırakmayacağız. Hatta daha ötesi de var. Karşı kıyıda Yunanistanlı kardeşlerimizin başlattığı, ‘Havlu Hareketi’ var. Oldukça etkili ve karşı kıyıdaki işgalcilerin adeta kabusu oldular. Karşı kıyıya selam olsun ” görüşüne yer verdi.
İşgal Barikatını Kaldırarak Yürüdüler.
Gündoğan sahilinde sloganlar atarak yürüyen eylemciler halk plajını kapatarak iskele yapıp beach clup ve iskele yapan ve hakkında yıkım kararı olduğu iddia edilen tesisin içinden geçmek isteyince eylemcilerle işletme sahipleri ve personel arasında gergin anlar yaşandı. Tesis personeli tesisin girişini kapatarak, eylemcilerin işletme içerisinden geçişini engellemek istedi. Eylemciler, ‘Kimin yerinden kimi kovuyorsunuz, burası halkın yeri, işgalci sizsiniz, gideceksiniz, burası halkın kamunun malı, istediğimiz gibi sahilimizden geçeriz’ diyerek oluşturulan engeli ve barikatı kaldırıp, işletmenin içinden geçerek yürüyüşlerine devam ettiler. Yürüyüş boyunca tatilciler ve sahildeki esnaf eylemcilere destek verdi. Kıyılara Özgürlük Hareketi aktivistlerinden ve aynı zamanda Gündoğan’da esnaf olan Nihat Koyuncu: “Burada gerçek esnaf işgalci değildir. Onlar kendilerine ait alanda emekleri ile alın terleri ile yaşamlarını sürdürüyorlar. Kamuya ait bir alanı işgal etmek akıllarından dahi geçmiyor. İşgalciler kayrılan yandaş sermayedir. Tüyü bitmemiş yetimin hakkına göz dikecek denli vicdansız haramzadelerdir. Muğla’da işgali merkezileştirmenin adresi MUÇEV (Muğla Çevre Vakfı) olmuştur. MUÇEV operasyonunu Bodrumlu yutmaz, bu uyanıklığa uymaz, uyumaz. Bir de adını Çevre Vakfı koyarak cilalamışlar. Bu cilayı çıkarıp, kral çıplak diyeceğiz” sözlerinin ardından topluluğu işgalci esnafı alkışlamaya davet etti. Eylemciler ve sahildeki esnaf karşılıklı alkışlarla eyleme renkli görüntüler kattılar. İki saat kadar süren eylemin ardından katılımcılar sahilde forum düzenleyerek kıyı işgallerine karşı yürüyecekleri yol haritasını belirleyip, değerlendirmeler yaptılar.
haber : Ayhan Karahan