Dere Yatağında Asfalt Şantiyesi

Bodrum’un en önemli vadilerinden biri olan Yalıkavak Oluklu Dere, çevrecilerin ve bölge halkının tepkisini çeken bir inşaat faaliyetinin merkezi haline geldi.

Çevre Yayın: 14 Mart 2025 - Cuma - Güncelleme: 14.03.2025 20:48:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
431 okunma
Google News

Bodrum’un en önemli vadilerinden biri olan Yalıkavak Oluklu Dere, çevrecilerin ve bölge halkının tepkisini çeken bir inşaat faaliyetinin merkezi haline geldi. Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü tarafından üstlenilen “Bodrum Turgutreis Ayrımı - Yalıkavak Yolu Toprak Tesviye, Sanat Yapıları, Üstyapı ve BSK İşi” projesi adı altında bölgede büyük ölçekli bir beton ve asfalt üretim tesisi kuruldu.

Başlangıçta yalnızca birkaç kamyon ve bir beton santrali ile başlayan çalışmalar, zamanla kapsamını genişleterek, vadide yoğun bir inşaat faaliyetine dönüştü. Bölgeye getirilen mıcırlar burada işlenerek kuma dönüştürülüyor, devasa asfalt tankları kuruldu, vadide kesintisiz bir üretim süreci işletilmeye başlandı. Ancak, faaliyetlerin hukuki çerçevesi ve çevresel etkileri konusundaki belirsizlikler ciddi soru işaretleri yaratıyor. 

Dere ekosistemi tehdit altında

Yalıkavak Değirmenleri’nden inerken görülebilen bu geniş vadi, bir dere yatağı içinde yer alıyor. Çevreciler, doğrudan dere ekosistemi içinde gerçekleştirilen bu faaliyetlerin ekolojik dengeyi bozduğunu, yer altı sularına zarar verdiğini ve doğal yaşam alanlarını tahrip ettiğini belirtiyor.

Çevreciler ve bölge halkı, bu tesisin yasal olmadığına, dere yatağında böyle bir santralin kurulamayacağına dikkat çekerek, ilgili kurumları harekete geçmeye çağırıyor. CİMER üzerinden 18 ay önce yapılan şikayetlere rağmen herhangi bir resmi işlem gerçekleştirilmediği öne sürülüyor. Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Mirbahattin Demir, “Burası iki yıldır faaliyet gösteriyor ama Karayolları burada bir asfalt üretimi yapmıyor. BSadece vadiyi işgal edip doğayı tahrip ediyorlar” diye konuşuyor.

Çevrecilerin Bodrum Belediyesi’ne yaptığı şikayetler ise şu ana kadar sonuçsuz kaldı. Belediye zabıtalarının müdahale edip etmediği, bölgedeki faaliyetlerin hukuki statüsü hakkında bir açıklama yapılmadı. Karayolları Genel Müdürlüğü ise konuyu “Yalıkavak’taki duble yol şantiyesi” olarak değerlendirerek, şikayetleri geçiştirdiği iddia ediliyor.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.