Kanun Tanımadan Bodrum'u Betona Boğmuşlar

Bodrum Gölköy'de üç yıldan bu yana devam eden çevre katliamı, Bodrumlu bir avuç çevrecinin CİMER'e yaptığı başvuru sonrasında gün yüzüne çıktı.

Çevre Yayın: 13 Mart 2025 - Perşembe - Güncelleme: 13.03.2025 21:28:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
481 okunma
Google News

Bodrum Gölköy'de üç yıldan bu yana devam eden çevre katliamı, Bodrumlu bir avuç çevrecinin CİMER'e yaptığı başvuru sonrasında gün yüzüne çıktı.

Gölköy'de 100 hektarlık mera alanı üzerine kurulan beton santraline karşı çevreciler ve bölge halkı bir araya gelerek, “Ciğerlerimizin Ortasında Beton Santrali İstemiyoruz” eylemi yapmıştı. Grey Beton'un üç yıldan bu yana ruhsatsız olarak faaliyet gösterdiği ortaya çıktı. 

Dekoratif duvar taş ocağı için başvurdular, beton santrali kurdular!

Dekoratif Duvar Taşı Ocağı ve Pasa Geri Kazanım Tesisi için ÇED sürecine başvuran ve "ÇED gerekli değildir" kararının ardından faaliyete geçen Grey Beton'un Gölköy'deki devasa santrali, tam 3 yıldır ruhsatsız olarak çalışıyor.
Üretim kapasitesi 360 metreküpün üzerinde olan santral ile ilgili gerçek, çevre aktivisti Mirhabattin Demir'in CİMER'e yazdığı dilekçe sonrasında ortaya çıktı.
CİMER'den başvuruya Bodrum Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından 13 Mart 2025 tarihinde verilen yanıtta şu ifadeler dikkat çekti:

"CİMER müracaatı incelenmiştir. Konu hakkında ilçemiz Gölköy Mahallesi Bülent Ecevit Caddesi 228 Ada 1 ve 228 ada 9 parsel adresinde Grey Beton santrali hakkında ruhsatsız olarak faaliyet gösterdiğinden işlemlerimiz yapılmış olup takibi yapılmaktadır. Bilgilerinize sunulur."

Dünyaca ünlü koya yalnız 2 km uzakta!

Gölköy Koyu’na yalnızca 2 kilometre mesafede bulunan beton santrallerinin bölgedeki çevresel dengeleri bozduğu belirtilirken, en yakın zeytinliklere sadece 270 metre uzaklıkta olduğu vurgulandı. Oysa 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu, zeytinliklerin 3 kilometre çevresinde sanayi tesislerine izin verilmesini yasaklıyor.

Beton santralleri ve geri kazanım tesisleri, sadece faaliyetlerinden kaynaklanan çevre zararları ile değil, aynı zamanda ağır tonajlı hafriyat kamyonları, doğaya bıraktığı beton yıkama suları ve açılan su kuyularıyla da ekosistemi tehdit ediyor.

Kaynak: X Bodrum

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.