Kaybolmuş Konumlara, “Konum Vergisi!”
Tüketicilerinin işyerlerini kolay bulması için, kendilerine rahat ulaşabilmesi için konum paylaşan esnaftan “Haritayı Kullandın” vergisi yolda.
Tüketicilerinin işyerlerini kolay bulması için, kendilerine rahat ulaşabilmesi için konum paylaşan esnaftan “Haritayı Kullandın” vergisi yolda. AKP milletvekillerinin hazırladığı ve şu anda TBMM’de görüşülmeye başlanan; “Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” adındaki torba yasada, esnafa; “CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) için yıllık lisans bedeli düzenlemesi öngörüyor.
Pideciden kafelere, restorandan berber ve terziye kadar internet sitelerinde konum paylaşan tüm işletmeler harita yayınladılar diye bin 750 liradan 1 milyon 750 bin liraya kadar değişen tutarlarda lisans parası ödeyecek. Lisansı ödemeyenlere 10 katı ceza yağacak. Yasalaşması halinde yeni düzenlemeye göre, Türkiye’deki şirket ve küçük esnafın da dahil olduğu 6 milyon işletme, müşterilerine “harita” paylaşması vergisine tabi olacak.
Küçükpehlivan: “Yerli Olana Sorulmadı.”
Yerli yazılım şirketi Başarsoft Başkanı Alim Küçükpehlivan, TBMM’de görüşmeleri devam eden torba teklifin küçük esnaf başta olmak üzere tüm işletmelere ek yük getireceğini, mal ve hizmetlere de zam olarak yansıyacağını belirtti. Yasanın hazırlanmasında yerli CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) şirketlerinden görüş ve öneri alınmadığını aktaran Küçükpehlivan, “Konum yayımlamaktan kasıt ise ticari işletmelerin web sitesinde adresini harita üzerinde göstermek, Whatsapp da dahil olmak üzere yılda bir kereden fazla konum göndermek/paylaşmak gibi basit kullanımlardan başlamaktadır. Ayrıca televizyon veya gazetelerde yayımlanan haritalı hava durumu, yol durumu vb. gibi bilgiler de bu kanun gereği lisansa tabi ticari faaliyetlerdir. Tüm Türkiye’de üretim yapan bir firma için bedeller bir yıl için çok yüksek rakamlara tekabül etmekte, bu da dolaylı olarak fiyatlara yansıyacağı için konum tabanlı teknolojilerin maliyetlerini arttıracak, erişim imkânlarını kısıtlayacak ve sektöre yük oluşturacaktır. Hesaplanan bedelin 1 yıl değil, en az 5 yıllık lisans bedeli olması önerilmektedir” diyerek görüş bildirdi.
Koyuncu: “Bu Deli Dumrul Yasası Olur.”
Gündoğan’da terzilik yapan ve aynı zamanda tekstil işletmesi bulunan Nihat Koyuncu tasarı ile ilgili; “Bu Deli Dumrul Yasası olur. Birde AKP bunu TBMM’ye; ‘Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ adıyla torba yasa şeklinde getirmiş. Torba yasa kısmında bu esnafın nefes dahi alamayacağı bir torbaya sokulması manası taşır. Köy Kanunu kısmında da dayatmacı olduğu için, Orman Kanunu olur bu düzenleme. Bu kanunu hazırlayanlar eğer Bodrum esnafına bir konum atarlarsa, onlarla görüşmek isteriz. Çünkü derdimizi anlatabileceğimiz yetkili bir kurum, makam arıyoruz bizde” görüşlerine yer verdi. Gümbet Mahallesi’nde restoran işletmeciliği yapan Nur Hayat Çelik ise; “Çok ayıp bir şey. Esnaf zaten bitmiş. Bu da esnafın tabutuna son çivi olsun bari. 16 yıllık işletmeyim. Şu anda yılbaşına değin işletmemi kapatmanın hazırlığı içerisindeyim. Yani 2025 yılına iflas etmiş esnaf olarak gireceğim. Eserleri ile gurur duysunlar” dedi.
Kahraman Tuna: “Allah Akıl, Fikir Versin.”
Bodrum’un tanınan firmalarından Tuna İnşaat’ın sahibi Kahraman Tuna da; “İlk duyduğunda inanmamıştım. Asparagas haber sanmıştım. Ama TBMM’de görüşülen bu taslağı görünce gülsem mi, ağlasam mı bilemedim. Konut yanı sıra çok sayı esnafa sattığımız işyeri de ürettik. Gelinen noktada bizden dükkan, iş yeri satın alan eski müşterilerimiz mülklerini bize geriye satmak istiyorlar. Çünkü artık işletmecilik, esnaflık sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. AKP üretimden ve ekonomiden tamamen kopmuş. Hazırdan yiyor. Ama kendi hazırından değil. Bu ülkenin dinamiği olan esnafın, üretken iş insanının, ekonominin gerçek unsurlarının birikiminden yiyor. Hatırlarsanız ekonominin patronu Mehmet Şimşek, Twitter'da Bakara suresinden bir ayet paylaşmıştı. Ayetin Hz. Osman'a ait olduğunu iddia etmişti. Bakara Suresi'nin 191. "Fitne çıkarmak, öldürmekten daha kötüdür" ayetini paylaşan Şimşek, ayeti HZ. Osman imzasıyla yayınlamıştı. Ayette imzayı tutturamayan zihniyetin, ekonomide hedefi nasıl tutturacağını çok merak ediyorum. Ha keza ironi yapıyorum. Misafirim ilk kez gelecek evime. Ona konum attım. Ondan da alsınlar vergi. Ne diyeyim? Allah akıl, fikir versin” ifadelerini kullandı. Söz konusu tasarı Bodrumlu turizmcilerde büyük tepkiye neden oldu. Tasarının TBMM’deki akıbetiyle bağlantılı olarak, turizmcilerin de konuyla ilgili görüşlerini siz değerli okurlarımızla paylaşacağız.
Haber : Ayhan Karahan