Muğla'da Enerji Verimliliği Çalıştayı Gerçekleştirildi
Muğla Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir şehircilik anlayışıyla enerji verimliliğini artırmak ve iklim değişikliğiyle mücadelede etkin politikalar geliştirmek amacıyla önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir şehircilik anlayışıyla enerji verimliliğini artırmak ve iklim değişikliğiyle mücadelede etkin politikalar geliştirmek amacıyla önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği iş birliğiyle düzenlenen Enerji Verimliliği Çalıştayı alanlarında tecrübeli katılımcılar ve uzman görüşleriyle zenginleşen bir platform sundu.
Geniş Katılımlı Oturumlar Gerçekleştirildi
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras'ın ev sahipliğinde gerçekleşen çalıştaya Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgütleri, akademisyenler ve uzman isimler katıldı. Toplantıda belediyelerin enerji verimliliği konusundaki rolü ve geleceğe yönelik stratejiler ele alındı.
Enerji Verimliliği ve Sürdürülebilirlik Konuları Masaya Yatırıldı
Çalıştayda iki oturum halinde çeşitli konu başlıkları ele alındı. İlk oturumda belediyelerde enerji verimliliği, şehirlerde enerji yönetimi, halk sağlığı, iklim değişikliği ve kentsel ısı adası etkileri gibi konular tartışıldı. İkinci oturumda ise enerji yoksulluğu, yenilenebilir enerjiye adil erişim, enerji verimli mahalleler ve binalar, dijital enerji yönetimi ve sürdürülebilir ulaşım gibi alanlarda detaylı sunumlar gerçekleştirildi.
Uzmanlardan Önemli Vurgular
İzmir Planlama Ajansı Başkanı ve SKB Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, bireysel karbon ayak izinin azaltılmasının önemine değinerek, "Karbonsuz bir yaşam için bireysel planlarımızı oluşturmalıyız" dedi.
Doğru: “Yeşil Bina Uygulamasını Yaygınlaştırmalıyız”
Sürdürülebilir Şehircilik ve Bina Uzmanı Murat Doğru ise şehirlerde yeşil bina uygulamalarının yaygınlaştırılmasının önemini vurgulayarak, "Yeşil binalar emisyon oranlarımızı Yüzde 40 azaltabilir. Yeşil çatı uygulamalarını ve yapı normlarını hayata geçirmeliyiz. İklim değişikliği geri dönülemez noktaya geldi. Bu noktada artık eski anlayışla devam edemeyiz. İklim değişikliği ile mücadelede orkestra şefi belediyeler. Belediyelerle devletin birlikte çalışması gerekiyor. Devletler bu konuda aksiyon almak zorunda. Ulaşımda elektriği teşvik etmeliyiz. Şehirler yol kesitlerini değiştiriyor. Yolların tamamen yağmur suyu ile ısı adası ile mücadele edecek kapasiteye ulaşması gerekiyor. Yeşil binalardan sıfır karbon şehirlerin kurulması için çalışmalar yapmalıyız. Yeşil binalara geçmek zorundayız. Bu bizim emisyon değerlerimizi yüzde 40 oranında düşürür. Kamu özel sektör için de yeşil binalara geçmesi gerekir. Alternatif yakıtlı araçlar, akıllı mobilite sistemleri kullanılmalı, yeşil bina politikalarını teşvik etmemiz gerekiyor. Işık kirliliğini azaltmalıyız. Şehirlerde yeşil alanların kişi başı 85 metre kare yapmamız gerekiyor. " ifadelerini kullandı.
Çağlın: “Yerel Yönetimler Doğal Kaynakların Korunmasında Etkin Rol Oynamalı”
İZENERJİ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Saadet Çağlın, kamu kaynaklarının doğru kullanılması gerekliliğine dikkat çekerek, "Yerel yönetimler, doğal kaynakların korunmasında etkin rol oynamalı. Bizleri emanet edilen kamu kaynağını doğru kullanmamız gerek bizler yerel yöneticiler olarak vatandaşların doğal kaynaklarını da garanti altına almak zorundayız. Enerji yoksunluğunda payımız olmasını istemeyiz” diyerek İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2025 yılı için enerji tasarrufu hedeflerini paylaştı.
Dündar: “Enerjiyi verimli kullanmak zorundayız.”
Muğla Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Dr. Cihan Dündar, kent merkezlerinde kentsel ısı adası etkisinin kırsal alanlara göre 4.5 derece daha fazla olduğuna dikkat çekerek, bu soruna karşı belediyelerin etkin tedbirler alması gerektiğini vurguladı ve iklim krizi ile ilgili şunları söyledi. “Enerjiyi verimli kullanmak zorundayız. Doğal afetlerin birçoğu iklim krizi kaynaklı. İklim değişliğinin etkilerinden kaçış yok, en fazla azaltım ve uyum politikası üzerinde çalışmamız gerekiyor. Kentsel ısı adası çok önemli. Çünkü kent merkezleri kırsal yerleşimlere göre 4.5 derece daha sıcak. Beton yapılar çok fazla ısı hapsediyor.
Muğla Büyükşehir Belediyesi bu kapsamda çalışmalarını sürdürüyor. Büyükşehir Enerji verimliliği üstün başarı ödülünü aldı. Yeni binalarına güneş enerji panelleri ekliyor. 5 megavatt Denizova güneş enerji santralini kurdu. Düzenli depolama sahaları ile enerji üretimi yapılıyor.”
Başkan Aras: Termik Santralleri Gündemimizden Çıkarmalıyız
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ise termik santrallerin çevresel etkilerine dikkat çekerek, "Biz bir kentin sağlıklı kent olarak ifade edilebilmesi için konforlu bir yaşamın yanı sıra afetlere karşı dirençli ve sürdürülebilir olmasını da önemsiyoruz. Bunun için geçen hafta deprem çalıştayı yaptık depreme de dayanıklı bir alt yapı için çalışıyoruz. Bizden öncede bu konularla ilgili çalışmalar yapıldı. Enerji verimliliği çalıştayı da sürdürülebilir dirençli kentler oluşturmak için yaptığımız çalışmalarımızdan. Depremler ve volkan patlamaları dışında neredeyse afetlerin tamamı iklim kaynaklı. Açılacak yeni güneş enerji santrallerimiz var, ilçe belediyelerimiz de güneş santralleri için çalışıyor. Hem kendi tesislerinin çatılarına hem de müsait olan yerlere yatırımlar için çalışıyorlar. Muğla bunun için çok uygun.
“Fosil Enerji Bir An Önce Hayatımızdan Çıkmalı”
Sağlıklı bir kent yaratmak için iklim kaynaklı, afetlere hazırlıklı olmamız gerekiyor. Enerjiyi yaşamın çekirdeği olarak tanımlayabiliriz. Ancak enerjinin nasıl üretildiği ve tüketildiği de çok önemli. Bölgemizde kurulu 3 tane termik santral var. Maalesef bu yapılar kültürel yaşamı, tarımı ekolojiyi tehdit ediyor. Termik santraller zeytinliklere dayandı. Yatağan Termik Santralinin kömür arama izni bizim açtığımız davalarla iptal edildi. Akbelen’deki mücadeleyi herkes gördü. Bunlara meydan vermeden bu transformasyonu yapıp fosil enerji ile üretimi kaldırmamız gerekiyor. Ben hedef olarak en azından 2030’a kadar artık bu termik santralleri gündemimizden çıkaralım istiyorum. Artık Muğla da daha büyük termik santrallere ihtiyaç yok. Bizim temiz enerjiye tarımı turizme destekleyen projelere ihtiyacımız var. Avrupa’da, Amerika’da terk edilen teknolojileri kullanacak kadar geri kalmış bir ülke değiliz. Burası Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti her zaman ileriyi bilimi hedefler.
Başkan


