Muğla'da Su Ürünleri ve Balıkçılık Av Sezonu Başladı

Muğla'da, 15 Nisan 2024 tarihinde başlayan av yasağı, 31 Ağustos Cumartesi gecesi sona erdi. Yaz boyu bakıma giren balıkçı tekneleri, sezonun başlamasıyla birlikte yeniden denizlere açıldı.

Gündem Yayın: 01 Eylül 2024 - Pazar - Güncelleme: 01.09.2024 11:26:00
Editör -
Okuma Süresi: 8 dk.
217 okunma
Google News

 

Muğla'da, 15 Nisan 2024 tarihinde başlayan av yasağı, 31 Ağustos Cumartesi gecesi sona erdi. Yaz boyu bakıma giren balıkçı tekneleri, sezonun başlamasıyla birlikte yeniden denizlere açıldı.

 

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2024-2025 Su Ürünleri Av Sezonunu Bodrum Torba Balıkçı Barınağında düzenlediği törenle açtı. İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Su Ürünleri Av Sezonu açılış törenine, Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ile CHP'li bazı Belediye Meclis Üyeleri, Ak Parti İlçe Başkanı Hacı Dalda ve Bodrum Belediyesi Meclis Üyeleri, Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Buket Kallem, MHP Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Abdullah Bahadır Alperen, MHP İl Başkanı Oğuz Akarfırat ve MHP Bodrum İlçe Başkanı Tayyar Şafak'ın yanı sıra, Sür-Koop Başkanı Ramazan Özkaya, su ürünleri kooperatiflerinin temsilcileri, balıkçılar ve vatandaşlar katıldı.

Av sezonu açılışı, 40 bin yavru levreğin protokol üyeleri tarafından Torba Balıkçı Barınağından denize salınmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi'nin yeni kontrol botu da hizmete sunuldu. Kurdele kesiminin ardından Vali İdris Akbıyık ile İl Müdürü Barış Saylak, kontrol botundan ilk fotoğrafı birlikte verdi. Vali Akbıyık, yeni kontrol botu ile birlikte Muğla denizlerinde kaçak avcılığın son bulmasını ümit ettiklerini belirterek hayırlı olsun dileklerini iletti. İl Müdürü Barış Saylak da Su Ürünleri Kontrol ve Denetim ekipleri için hazırlanan 6,32 metre boyunda, 2,60 metre eninde 150 HP motorlu ve fiber tabanlı şişme botun bugün ilk kez denizle buluştuğunu kaydederek, 6.5 metre uzunluğundaki tam donanımlı bir diğer teknenin de önümüzdeki günlerde filoya katılacağını müjdeledi.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün deniz ve dip temizliği faaliyetlerinden görsellerin yer aldığı sergiyi gezen konuklar, daha sonra tören alanına geçti. Her yıl av sezonu öncesinde yapılan dip temizliği ve atık sergisi ise Torba Limanı'ndan atık çıkmadığı için yapılmadı. Ekipler, karadaki çöpleri toplamakla yetindi.

SAYLAK'TAN KURUM VE KURULUŞLARA "TEMİZ DENİZ" ÇAĞRISI

Sezon açılış töreni dolayısıyla bir konuşma yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, bin 500 km uzunluğundaki sahil şeridi ile Türkiye'nin en uzun kıyılarına sahip olan Muğla'nın su ürünleri avcılığı, iç sularda alabalık yetiştiriciliği ve toprak havuzlarda balık yetiştirme faaliyetleri ile son dört yıldır su ürünleri ihracatında art arda rekorlar kırdığını söyledi. Birinci önceliklerinin sürdürülebilir su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliği olduğunu belirten Saylak, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Muğla Valiliği YİKOB ve kurumların da desteğiyle pek çok çalışmaya imza attıklarını kaydetti.

Sürdürülebilirlik adına ilk önceliğin denizleri temiz tutmak olduğuna dikkat çeken İl Müdürü Barış Saylak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Denizlerin temiz olması, kirleticilerden uzak tutulması, balıkçı reislerimizin bu habitata sahip çıkması her şeyden daha önemli.Biz bu süreçte Muğla Valiliğimizin de desteğiyle bir çok projeyi hayata ecirdik. 12 kişilik dalış timimiz Türkiye'de bir ilktir. Bunun yanında, bitkisel üretimde kullanılan kimyasalların ambalajlarını bertaraf etmek için 13 ilçede 456 lokasyonda sızdırmasız konteynırlar koyduk. Bunu, Muğla'nın geleceği için çok önemli bir proje olarak görüyoruz. Ben, bu vesileyle Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizden istirham ediyorum. Toprağın kirlenmemesi, yeraltı kaynaklarının ve denizlerin kirlenmemesi için dayanışma ve destek talep ediyorum.

Değerli balıkçılarımızdan istirhamım da denizde hayalet ağ bırakmasınlar. Bir diğer mesajım, işletmelere olacak. Lütfen deniz içinde, deniz çayırlarını tüketecek yapıları yapmaktan vazgeçin. Bu denizler, bu topraklar, bu yeryüzü cenneti bize atalarımızdan miras kaldı. Gelecek kuşaklara bu şekilde bırakmak zorundayız."

Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte Muğla Valiliği YİKOB tarafından desteklenen projelerinin artarak devam edeceğini söyleyen Saylak, "Bir hayalimiz var. Bütün kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimlerle birlikte Muğla'yı tarımın ve turizmin başkenti yapmak hayalimiz ve en büyük isteğimizdir." diye konuştu. Barış Saylak, sözlerini "Bereketli, bol balıklı bir av sezonu diliyorum" ifadeleriyle noktaladı.

VALİ AKBIYIK: MAVİ VATAN'I HEP BERABER KORUYALIM

Ardından bir konuşma yapan Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık da konuşmasına yeni av sezonunun bereketli olması dilekleriyle başladı. Vali Akbıyık, şunları kaydetti:

"Dört ayın hasretiyle denizlerimize yeniden açılmanın heyecanını yaşıyoruz. Bugün Ege ve Akdeniz'in bereketli sularında balıkçılarımızın yeniden ağlarını attığı sezon hepimize hayırlı uğurlu olsun. Muğla, Türkiye'nin en uzun sahillerine ve koylarına sahip. Bu yeryüzü cenneti Muğla'mıza çok büyük fırsatlar, imkanlar sunuyor. Biz Türkiye'de Antalya ve İstanbul'dan sonra üçüncü sıradayız. Ama potansiyelimiz, birinci sırada. Balıkçılık ve su ürünlerinde Türkiye'de lider durumdayız. Bu da sizlerin sayesinde, sizlerin üretimiyle oluyor. Sizlerin denizlerimize sahip çıkmasıyla oluyor. Tarım ve Orman Bakanlığımızın ilimizde balıkçılığa vermiş olduğu destekler, bu denizlerde sürdürülebilir balıkçılık yapma anlamında önem taşıyor. Bugün sezonu açacağız. Bol bereketli hayırlı bir sezon diliyoruz. En önemlisi, Allah'ın bize lütfettiği bu cennet vatanı, Muğla'mızın ormanlarını, sahilini, denizlerini hep beraber korumamız gerekiyor. Bu konuda emek veren tüm kurumlarımıza çok teşekkür ediyorum. Mavi Vatan'a hep beraber sahip çıkacağız, koruyacağız. Vira Bismillah diyoruz."

BU SENE PALAMUT YILI OLACAK

Ardından, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ve Sür-Koop Başkanı Ramazan Özkaya da birer konuşma yaparak, su ürünleri av sezonunun hayırlı uğurlu olması temennilerini iletti. Sür-Koop Başkanı Ramazan Özkaya, bu yıl özellikle palamut açısından bereketli bir yıl olacağı bilgisini vererek "Bu sene palamut yılı olacak. Her evde, her sofrada palamut olacak. Hamsinin az olduğu sene, palamut çok olur" diye konuştu. Özkaya, Muğla balıkçılarının, sorunlarıyla birebir ilgilenen İl Tarım ve Orman Müdürü nedeniyle çok şanslı olduğunu da sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, yeni balıkçı reislerin avcılık izin belgeleri takdim edildi. Daha sonra sezonun bereketli geçmesi dilekleriyle geleneksel mezata geçildi.

Dualarla başlatılan av sezonu için 'Vira bismillah' diyerek Torba Limanından denize açılan balıkçılar, ağlarını dört ayın ardından ilk kez maviliklere bıraktı.

Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.