Proje Başlasın, Plan Arkadan Gelir…
Oturumun akılda kalan ve önümüzdeki günlerde etkilerini hissedeceğimize dair bende bir intiba oluşturan , Ahmet Aras’ın Merkezi Yönetim ve Kurum’larla olan, uzlaşı gözetir duruşundan , fakat bu duruşun karşılığını görememekten kaynaklı ”
Son meclis toplantısı, 11 gündem maddesi üzerinden değerlendirildi.
Oturumun akılda kalan ve önümüzdeki günlerde etkilerini hissedeceğimize dair bende bir intiba oluşturan , Ahmet Aras’ın Merkezi Yönetim ve Kurum’larla olan, uzlaşı gözetir duruşundan , fakat bu duruşun karşılığını görememekten kaynaklı ” yorgunluk ” hali vardı.
Ama bundan öte, alınan kararlardan biri, kurgusunu yaptığım bu yazıyla ilintili olma ihtimali hasebiyle, dikkatimi çekti. Malumunuz, Bodrum Belediyesinde bir “revize ” olayı baş gösterdi yakın zamandan bu yana. Atamalar, tayinler, görevden alıp, göreve getirmeler ve saire… İmar Müdürlüğü’ne yeni bir sorumlu müdür, mevcut sorumlu müdürün ” Plan, Proje Müdürü ” olarak atanması diye bir karar okununca, ele aldığım konuyu, tam olarak oturttum, o an.
Plan ve proje!… Duyulur duyulmaz başlı başına insanın önünü ilikletecek bir forsu varmış gibi geliyor kulağa . İşin esprisi bir yana, gerçekten önemli ve iddiası kendinden menkul bir kavramdır, ” Plan ve Proje “. Yıllar önce Bodrum Emniyet Müdürlüğü binası bir projeydi. Şehir planlamasındaki yeri ortada. Deniz Ticaret Odası o keza. Şu an ki Bodrum Ticaret Odasının yeri de malum. Bu projelerin mevcut yeri , kentin taşkın ve sel ile olan imtihanında, kalite standartı dersinden sınıfta kalmasına yol açıyor denilse, yalanlayacak kesim çıkmaz sanırım. Yolda bir düğme bulup, bulunan düğmeyi terziye götürerek, “şuna bir gömlek diker misin” demeye benzemiş, Bodrum büyürken, kent dokusunun ele alınış hali .
Turgutreis’in yıllardır yeri ayrılmış, yaklaşık yirmi yıl önce kendisine ulaşılmasına olanak sağlayan caddesi “Pazaryeri Caddesi” olarak isimlendirilmiş, inşaatına geçen yıl başlanan ” Turgutreis Modern Pazaryeri ” projesi hızla devam ediyor. Yüklenici firma tabelasında belirtilen işin bitiş tarihi 30 Haziran 2021 tarihini gösteriyor.
Şu an hizmet veren mevcut pazaryeri ile ilgili meydana gelen olumsuzluklara örnek, “şehrin trafiğine getirdiği olumsuzluklar, park yeri sorunu” olarak adlandırılırsa, yeni projede kapalı otopark ile bu sorun bir nebze öteleniyor olsa da, şehrin trafiği hangi boyutta düşünülüp planlanmış diye sormak gerekiyor.
Karayolları’na sordum, Alçaalan’ı Bahçelievler’e bağlayan bir kavşak olması gerektiği, Mehmet Hilmi Caddesi üzerinde olduğu için kurum olarak bu işle kendilerinin mükellef olduklarını, halihazırda herhangi bir yerel idarenin kendilerine başvurmadığını söylediler özetle.
Bodrum Belediyesi’ne sordum aynı konuyu, ilerleyen zamanda bu doğrultuda planlamanın olduğunu bildirdiler.
Sormalarım bitmedi ; en son olarak trafikte uzman bakışına hitaben görüş aldığım tanıdığım, inşası devam eden Pazaryeri faaliyete geçtikten sonra, trafiğe yükleyeceği araç sirkülasyonu, mevcut, – alternatif yollar da dahil- yolların olası araç yoğunluğunu kaldırabilme kabiliyeti hususunda, pazarın faaliyette olduğu günlerde, bir kaos yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Öz kaynakların verimli kullanımı, projelerin bütüncül plan dahilinde ele alınması minvalinde bir katkısı olur temennisiyle ele aldığım bu yazı; biraz uyarı, biraz da yorum içeriyor.
Planlar, projelerle bütünlük arz edip, tüm argümanları ile kent dokusuyla barışık olmalı. Buhar gücüyle çalışan ilk vapurun Osmanlı’ya ilk getirildiği zaman padişahın da hazır olduğu bir ortamda test edilip kamuoyuna tanıtılması planlanıyor. Buhar kazanlarının basınçla dolması beklenirken, padişah sabırsızlanınca, neyi beklediklerini soruyor. O zamanlar “istim” denilen buharın yeterli seviyede olmadığını anlatmak için, “istim gelmedi Hünkârım” denilince ; “kim bu istim? Koskoca padişah bekletilir mi bu yüzden. Biz gidelim istim arkadan gelsin” diyen padişah fıkrasını anlatmak istemiyorum, konuyu pekiştirmek adına.
Dediğim gibi: biraz uyarı, biraz yorum. Uyarı-yorum…
Ali Peltek
16 Şubat 2021