Tarım İl Müdürlüğü Ören'de 600 Tuzak Dağıttı

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ‘Turunçgil Eylem Planı” kapsamında Milas’a bağlı Ören Mahallesi’nde 600 adet Akdeniz Meyve Sineği tuzağını üreticilere teslim etti.

Yaşam Yayın: 11 Ağustos 2024 - Pazar - Güncelleme: 11.08.2024 07:12:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
175 okunma
Google News

 

 

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ‘Turunçgil Eylem Planı” kapsamında Milas’a bağlı Ören Mahallesi’nde 600 adet Akdeniz Meyve Sineği tuzağını üreticilere teslim etti. Ören Muhtarı Ulaş Eylem Aktaş ile çiftçilerin katıldığı etkinlikte Milas İlçe Müdürü Ali Parlu ile Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Süreyya Can, üreticilere biyoteknik mücadelenin önemi ile ilgili bilgilendirme yaptı.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü desteğiyle Muğla’da başlatılan “Turunçgil Eylem Planı” kapsamında, narenciye ağaçlarını zararlı etkenlerden korumak amacıyla üreticiler için temin edilen 600 tuzak daha sahiplerine teslim edildi. Bugüne dek Muğla il genelinde toplam bin 700 adet Akdeniz Meyve Sineği Tuzağını çiftçilere dağıtan İl Müdürlüğü, bu kez Ören’de Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı ve kapama bahçe modeli ile üretim yapan çiftçilerle bir araya geldi.

Tarımsal üretimde, ekonomik kayba yol açan her türlü zararlı organizma ile “Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele” başta olmak üzere tüm doğal müdahale yöntemlerini kullanmayı ve yaygınlaştırmayı hedefleyen Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, turunçgillerde pestisit kalıntısına yol açmayan yöntemleri üreticilere tanıtıyor. 2023 yılında Bakanlık tarafından yürürlüğe alınan “Turunçgillerde Pestisit Kalıntısı ile Mücadele Eylem Planı” Projesi kapsamında çalışmalarını sürdüren İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Akdeniz Meyve Sineği ve turunçgil unlu biti konusunda hem eğitim hem de saha faaliyetlerini aralıksız devam ettiriyor. Geçtiğimiz yıl Muğla’nın Ula, Köyceğiz, Ortaca, Dalaman, Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde toplam 33 istasyon oluşturan İl Müdürlüğü, yıl boyunca haftalık olarak tuzak sayımları yapıyor ve bölgemizdeki zararlı popülasyonunu takip ederek, üreticileri konu ile ilgili bilgilendiriyor. İl Müdürlüğü ekipleri, yine geçen yıl Dalaman ve Köyceğiz’de BATEM işbirliğiyle faydalı böcek salımı gerçekleştirmiş ve çiftçilerin bu konudaki farkındalığını geliştirmek amacıyla bir dizi eğitim buluşması düzenlemişti.

İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, tüm dünyanın gündemini gıda arzı ve su güvenliği konularının oluşturduğunu belirterek “İklim değişikliğinin toprak, ormanlar, biyoçeşitlilik ve su kaynaklarına etkisi; kaynaklarımızı korumanın ötesinde sürdürülebilir yönetmenin ve yenilikçi çözümlerle günümüz koşullarına hızla uyum sağlayabilmenin altını çizmektedir. Çevremizi, suyumuzu kısaca tüm kaynaklarımızı korumak zorundayız. İlimizde 2023 yılı TÜİK rakamlarına göre 105 Bin dekar alanda 414 bin ton turunçgil üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu yıl İlimizde turunçgil rekoltemizin geçen yıla göre daha az olması bekleniyor. Yani şu anda dalında olan her bir turunçgil meyvesinin sağlıklı bir şekilde üretip pazara ulaştırmamız çok önemli. Bu aynı zamanda ülke ekonomisi ve ihracatımız açısından da büyük önem arz ediyor. Bu yöndeki çalışmalarımızı aksatmadan sürdüreceğiz.” dedi.

Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.